Zeltainais ābolu - cidoniju pīrāgs
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas
Mīklai:
- 125 g sviesta istabas temperatūrā,
- 70 g pūdercukura,
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta,
- 1 ola,
- 150 g miltu,
- 100 g mandeļu miltu,
- 2 ēdamkarotes cidoniju ievārījuma.
Pildījumam:
- 400 ml piena,
- 100 ml Gardener’s saldā ābolu – cidoniju sidra,
- 3 olu dzeltenumi,
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta,
- 2 ēdamkarotes cidoniju ievārījuma,
- 6 ēdamkarotes cukura,
- 4 ēdamkarotes miltu,
- 6 āboli.
Pa
virsu izkārtotajiem āboliem:
- cukurs,
- kanēlis,
- sviests (daudzums pēc paša gaumes).
Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180oC.
Ietaukoto un ar miltiem izkaisīto kūkas formu (aptuveni 22/24 cm lielu) liek
ledusskapī, lai tā būtu auksta.
Sviestu, pūdercukuru, vaniļas ekstraktu
un cidoniju ievārījumu liek bļodā un kārtīgi samaisa. Pievieno olu un mandeļu
miltus, visu apmaisa. Pēc tam mīklai pakāpeniski pievieno miltus, lai veidotos
mīksta mīkla. Mīklu samaisa, līdz veidojas vienmērīga masa.
Gatavo
pildījumu – katliņā ber
miltus, kuriem pievieno vaniļas ekstraktu un cidoniju ievārījumu. Pēc tam liek
klāt olu dzeltenumus un nedaudz no nepieciešamā piena. Sastāvdaļas apmaisa,
līdz milti un cukurs izšķīduši. Pēc tam pievieno atlikušo pienu un sidru.
Sastāvdaļām ļauj sākt burbuļot uz plīts, un vārot apmaisa, līdz masa viegli
sabiezē. Gatavajam pildījumam ļauj atdzist.
Ņem ietaukoto kūkas formu un izklāj pa
tās pamatni un sāniem mīklu. Mīklai pa virsu lej pīrāga pildījumu. Tam pa virsu
izkārto šķēlītēs sagrieztus ābolus, kuriem uzkaisa kanēli, cukuru un vietām
uzliek sviesta pikucīšus.
Ābolu pīrāgu liek cepeškrāsnī un cep
aptuveni stundu, līdz mīklas garoziņa ir zeltaina, bet paši āboli mīksti un
apbrūnējuši.