Sātīgā sīpolu zupa
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas:
- 100 g sviesta,
- 6 sīpoli,
- 2 ķiploku daiviņas,
- 1 l dārzeņu vai vistas buljona,
- 1 ēdamkarote kviešu miltu,
- 0,6 l Gardener’s sausā ābolu sidra,
- 2 lauru lapas,
- 6 šķēles baltmaizes,
- 150 g intensīva siera, piemēram, Čedara,
- sāls, pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Sagrieztos sīpolus (šķēlēs) un
ķiplokus liek bļodā un apkaisa ar miltiem. Katlā sāk kausēt sviestu un pievieno
sīpolus, liekos miltus nopurinot. Cep uz lēnas uguns - sutina, neļaujot sacepties,
tikai viegli apbrūnēt, līdz sīpoli kļūst mīksti un nedaudz caurspīdīgi. Tad pielej buljonu un sidru, pieliek
lauru lapas. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, atkarībā no buljona
intensitātes. Vāra apmēram 15 min, līdz sīpoli mīksti. Kamēr zupa vārās, uzkarsētā
cepeškrāsnī uz cepešpannas liek maizes šķēles ar sieru un cep, līdz siers izkusis un
nedaudz apbrūnējis. Zupu lej bļodās un katrā ieliek pa siera maizes šķēlei.
Variācija – ja ir pieejami māla sautējuma podiņi, zupu lej tajos. Apgrauzdē maizi un sarīvē sieru. Katram podiņam pa
virsu liek maizes “vāciņu”, kuru apber ar sieru. Tad liek cepeškrāsnī un cep,
kamēr siers izkusis un izveidojis zeltainu garoziņu.