Pasta siera un sidra mērcē ar bekonu (Mac & Cheese)
Sastāvdaļas:
400g makaronu (forma pēc izvēles);
200g bekona;
3 ēdamkarotes miltu;
160 ml Gardener’s ābolu sidra;
250 ml piena;
450g Čedaras siera;
Sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Vāriet makaronus sāļā ūdenī, līdz tie ir al dente.
Katlā uz vidēji karstas uguns apcepiet sagrieztu bekonu. Ik pa laikam apmaisot, līdz bekons kļuvis kraukšķīgs un iztecējuši tauki. Izņemiet no katla bekonu. Bekona taukos pieberiet 3 ēdamkarotes miltu, apmēram minūti maisiet kopā ar bekona taukiem. Katlā pamazām lejiet Gardener’s āboulu sidru, nepārtraukti maisot. Kad masa kļuvusi viendabīga, tāpat pielejiet pienu un kārtīgi samaisiet. Mērci vāriet uz vidēji lēnas uguns 5-10 min, līdz tā sabiezē. Pievienojiet sāli un piparus pēc garšas. Noņemiet kaktliņu no uguns un iemaisiet rīvetu Čedaras sieru. Mērci maisa līdz siers ir izkusis viendabīgā masā. Mērcei pievienojiet pusi no apceptā bekona.
Mērcei pievienojiet uzvārītos makaronus. Iecilājiet tos siera un ābolu sidra mērcē.
Pirms pasniegšanas pārkaisiet ar atlikušajiem bekona gabaliņiem. Baudiet ar glāzi sausa sidra!
Izmēģini šo vieglo un gardo recepti!
Lai garšo!
Vēlo brokastu ābolu un sidra pankūkas
Sastāvdaļas:
Pankūkām:
1 ola
1/2 glāzes piena
1/2 glāzes Gardener’s ābolu sausā sidra
1 ēdamkarote kausēta sviesta, vai eļļas
160g miltu
2 ēdamkarotes cukura
1 tējkarote cepamā pulvera
1/2 tējkarotes sāls
1 vidēji liels ābols, sarīvēts
Sviests vai eļļa, lai ietaukotu pannu
Kanēļa ābolu garnējums:
1 ābols, sagriezts šķēlītēs
1 ēdamkarote sviesta
1 tējkarote cukura
1 tējkarote kanēļa
Kļavu sīrups pasniegšanai, pēc izvēles
Pagatavošana:
Lai pagatavotu mīklu, tīrā bļodā samaisa sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Citā traukā sakuļ olu, pienu un kausēto sviestu (vai eļļu). Sarīvē nomizotu ābolu, vispirms izņemot serdi. Pakāpeniski pievieno šķidrajām sastāvdaļām sauso sastāvdaļu miksli, pastāvīgi maisot, lai tās viendabīgi sajaucas. Tad vienmērīgi iemaisa mīklā sidru un rīvētos ābolus. Mīklai var atļaut kādu brīdi uzbriest.
Ietauko vidēji karstu pannu ar sviestu vai eļļu un cep nelielas pankūkas (ja pannas izmērs atļauj – vienlaicīgi var cept 2-3 pankūkas). Kad pankūkas apakšdaļa ir zeltaini brūna un virspusē sāk veidoties mazi gaisa burbuļi, pankūku apgriež uz otru pusi.
Lai pagatavotu ābolu un kanēļa garnējumu, pannā izkausē sviestu un cep ābolu šķēlītes uz mērenas uguns, pēc pāris minūtēm pievienojot cukuru. Šķēlītes apmaisa un cep līdz tās karamelizējoties kļūst zeltaini brūnas, tad pārkasa ar kanēli.
Pankūkas pasniedz kopā ar ābolu un kanēļa garnējumu un kļavu sīrupu. Lai gardas brīvdienu brokastis!
Grilēti dārzeņi sidra vinegretā
*attēls ilustratīvs
Dārzeņi grilēšanai:
- 1 cukini
- 1 baklažāns
- 4 šalotes sīpoli
- 250g šampinjonu
- 2 gab. dzeltenās vai paprikas
Vinegretam:
- 4 daiviņas ķiploka
- ½ čili pipars
- Bunte pētersīļu
- Olīveļļa
- Balzāmetiķis
- Gardener’s sausais ābolu sidrs
- Sāls, pipari, cukurs
Pagatavošana:
Visus dārzeņus nomazgā, nosusina un sagriež grilēšanai piemērotās šķēlēs. Uz sakarsētas grilpannas (var arī izmantot parasto pannu), bez taukvielām strauji apcep katru dārzeņa šķēli no abām pusēm. Dārzeņiem jābūt apbrūnējušiem, taču nedaudz kraukšķīgiem no iekšpuses. Atsevišķi gatavo vinegretu. Smalki sakapā ķiploku, čili, pētersīļus. Pievieno olīveļļu, balzāmetiķi un Gardener’s sauso sidru, pēc garšas pievieno sāli, piparus un šķipsnu cukura. Ar dakšiņu vai putojamo slotiņu strauji samaisa. Grilētos dārzeņus pārlej ar vinegretu un apmaisa. Var pasniegt uzreiz siltus, vai atstāt uz pāris stundām iemarinēties. Pasniedz kopā ar atdzesētu Gardener's ābolu sauso sidru.
Dārznieka cūkgaļas un sidra podiņš
*attēls ilustratīvs
Recepte 4 porcijām.
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 1 kg cūkgaļas pavēdere, sagriezta 2 cm biezās šķēlēs
- 1 ēdamkarote timiāna lapu
- 500 ml 𝐆𝐀𝐑𝐃𝐄𝐍𝐄𝐑’ 𝐒 sausais ābolu sidrs
- 1 ½ tējkarotes angļu sinepju
- 4 lieli sīpoli, sagriezti
Sildošie sidra keksiņi
Mīkla 14 keksiņiem:
- 200g cukura
- 125g miltu
- 1 tk cepampulvera
- ½ tk cepamās sodas
- ½ tk sāls
- 1 tk kanēļa
- ¼ tk muskatrieksta
- 2 olas
- 60 ml eļļas
- 60 ml piena
- 120 ml Sabiles vai Gardener's sidra, istabas temperatūrā
Glazūrai:
- 115 g mīksta sviesta
- 650-750 g pūdercukura
- 1 ēdk piena
- 2 ēdk sidra
- šķipsna muskatrieksta un kanēļa
Cāļa krūtiņa ar ābolu – sidra mērci un ceptiem āboliem
- 2 cāļa filejas,
- eļļa cepšanai,
Marinādei:
- 1 ķiploka daiviņa (jāsaspiež ar ķiploku spiedi),
- ½ tējkarote sāls,
- šķipsniņa piparu,
- 1 ēdamkarote augu eļļas,
- ½ tējkarote timiāna,
Mērcei:
- ½ ābola,
- ½ sīpola,
- 100 g sidra,
- 100 ml stipra cāļa buljona,
- 50 g saldā krējuma,
- eļļa cepšanai,
- sāls, pipari pēc garšas,
Piedevām:
- 1 ābols,
- sauja ogu, piemēram, dzērvenes vai brūklenes,
- sviests,
- sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
Cāļa krūtiņu iemarinē (visas marinādes sastāvdaļas jāsajauc kopā un ierīvē cāli) un atstāj marinēties uz 20 min. Tad krūtiņas nedaudz apcep uz pannas, pēc tam liek uz alumīnija folijas cepešpannā un 8 minūtēm cep krāsnī 180°C karstumā. Izņem no krāsns un ietin folijā atpūsties, pārsedzot ar dvieli.
Mērcei – ābolus un sīpolus sagriež sīkos gabaliņos un liek uz aukstas pannas eļļā, cep līdz sīpoli zeltaini un āboli pašķīduši, tad pievieno sidru, buljonu, sāli, piparus, un pasutina. Pievieno saldo krējumu, karsē līdz krējums sabiezē. Mērci sablendē vienmērīgai tekstūrai.
Ābolu sagriež daiviņās, apsāla. Sviestā uz pannas apbrūnina, pirms cepšanas beigām pievieno ogas un pacep brīdi. Fileju griež biezās šķēlēs, pasniedz ar mērci un āboliem.
Bietēs un sojas mērcē marinēts lasis ar kabača salātiem un laima krēmu
*attēlam ir ilustratīva nozīme
- 500 g laša filejas,
Marinādei:
- 1 vārīta biete,
- 50 ml gaišās sojas mērces,
- 1 tējkarote romiešu ķimeņu (kumina),
- 1 ēdamkarote cukura,
- 1 ēdamkarote sāls,
Laima krēmam:
- 1 paciņa saldā krējuma,
- ½ laima miziņas,
- ½ laima sulas,
- ½ tējkarote sāls,
- 1 tējkarote cukura,
Kabaču salātiem:
- 1 neliels kabacis (cukini),
- sāls,
- citrona vai laima sula.
Pagatavošana:
Lasim ar pinceti izņem asakas. Marinādei visas sastāvdaļas sablendē. Plastmasas kastītē liek ½ marinādes, tad laša gabalu, tad atlikušo daļu marinādes (lai lasis viss būtu ieziests ar marinādi). Pa nakti atstāj ledusskapī. Pirms ēšanas laša gabalu izņem no marinādes, ar papīra salveti nosusina un sagriež ar ļoti asu nazi plānās šķēlītēs.
Krēmam sakuļ saldo krējumu ar cukuru stingrās putās, tad iejauc laima sulu un miziņu. Salātiem – kabaci sagriež smalkās strēmelītēs, apsāla un aplaista ar sulu. Pasniedz ar grauzdētas baltmaizes šķēli vai citu maizīti.
Baltā Gardener’s mērce
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas:
- 70 ml Gardener’s sausā ābolu sidra,
- 30 ml ābolu etiķa,
- 2 gab. šalotes sīpolu,
- 20 ml ūdens,
- 200 g sviesta,
- 1 tējkarote medus,
- pēc garšas sāls un baltie pipari.
Pannā vāra smalki sagrieztus šalotes sīpolus ar sidru, etiķi un medu, līdz
šķidrums samazinās vismaz uz pusi. Pievieno aukstu dzeramo ūdeni un uz mazas
liesmas turpina karsēt, pa maziem gabaliņiem sāk pievienot sviestu un turpina
maisīt. Lai nepārkarsētu, nogriež karstumu un turpina pievienot sviestu, līdz
mērce iegūst krēmīgu konsistenci, tad pievieno sāli un piparus.
Maigā «Sabiles Sidra Nama» mērce
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas:
- 1 vidējs sīpols,
- 1 ābols,
- 1 kubiņš vistas buljona,
- 1 ēdamkarote sviesta vai augu eļļas,
- 150 ml sidra (Gardener’s sausais ābolu sidrs vai Ābolu pussausais Sabiles sidrs),
- 100 ml saldā krējuma.
Pagatavošana:
Sīpolus un ābolus smalki sagriež. Liek
cepties sviestā/eļļā uz aukstas pannas, līdz sīpoli un āboli ir mīksti un
caurspīdīgi. Tad pievieno sidru un
buljona kubiņu un sutina, līdz āboli izšķīduši un sidrs daļēji iztvaikojis par
aptuveni trešo daļu. Tad pievieno krējumu un maisot karsē, kamēr sabiezē līdz
vēlamajai mērces konsistencei. Ja mērci vēlas viendabīgāku, to sablenderē. Ideāla mērce ceptai vistai un citiem putnu
ēdieniem, bet var arī ar citiem ēdieniem.
Sātīgā sīpolu zupa
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas:
- 100 g sviesta,
- 6 sīpoli,
- 2 ķiploku daiviņas,
- 1 l dārzeņu vai vistas buljona,
- 1 ēdamkarote kviešu miltu,
- 0,6 l Gardener’s sausā ābolu sidra,
- 2 lauru lapas,
- 6 šķēles baltmaizes,
- 150 g intensīva siera, piemēram, Čedara,
- sāls, pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Sagrieztos sīpolus (šķēlēs) un
ķiplokus liek bļodā un apkaisa ar miltiem. Katlā sāk kausēt sviestu un pievieno
sīpolus, liekos miltus nopurinot. Cep uz lēnas uguns - sutina, neļaujot sacepties,
tikai viegli apbrūnēt, līdz sīpoli kļūst mīksti un nedaudz caurspīdīgi. Tad pielej buljonu un sidru, pieliek
lauru lapas. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, atkarībā no buljona
intensitātes. Vāra apmēram 15 min, līdz sīpoli mīksti. Kamēr zupa vārās, uzkarsētā
cepeškrāsnī uz cepešpannas liek maizes šķēles ar sieru un cep, līdz siers izkusis un
nedaudz apbrūnējis. Zupu lej bļodās un katrā ieliek pa siera maizes šķēlei.
Variācija – ja ir pieejami māla sautējuma podiņi, zupu lej tajos. Apgrauzdē maizi un sarīvē sieru. Katram podiņam pa
virsu liek maizes “vāciņu”, kuru apber ar sieru. Tad liek cepeškrāsnī un cep,
kamēr siers izkusis un izveidojis zeltainu garoziņu.
Īpašā sidra marināde gaļai
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas:
- 300 ml Gardener’s sausā ābolu sidra,
- 100 ml gāzēta minerālūdens,
- 1 ēdamkarote cukura,
- svaigi malti melnie pipari,
- sāls,
- timiāns,
- 4 sīpoli,
- 1 kg gaļas (pēc izvēles – vista vai cūkgaļa).
Pagatavošana:
Gaļu sajauc ar sidru, minerālūdeni, garšvielām un sīpoliem, kārtīgi izmaisa un atstāj
uz 3 – 5 stundām. Pēc tam gaļu sadur uz iesmiem un cep uz grila, bet var arī uz
pannas.
Baltā zivs sidra mērcē
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas:
- 4 x 150 g baltās zivs,
- 1 sīpols,
- 1 ēdamkarote sviesta vai augu eļļas,
- 100 g Gardener’s sausā ābolu sidra,
- 100 g saldā krējuma,
- sāls, pipari pēc garšas,
- sauja zaļumu (dilles, pētersīļi, lociņi pēc izvēles).
Pagatavošana:
Baltās zivs (heka, zandarts, vai kāda cita) filejas
gabalus apber ar sāli un pipariem. Smalki sakapātus sīpolus liek cepties uz
aukstas pannas, lai lēni cepas, kamēr paliek caurspīdīgi, bet nebrūnē. Tad
pārlej ar sidru, uzkarsē, uz pannas izkārto zivs gabalus, izkarsē un pārlej ar
saldo krējumu. Karsē, kamēr krējums sabiezē. Tad pārkaisa ar zaļumiem. Pasniedz
ar vārītiem rīsiem.
Zeltainais ābolu - cidoniju pīrāgs
*attēlam ir ilustratīva nozīme
Sastāvdaļas
Mīklai:
- 125 g sviesta istabas temperatūrā,
- 70 g pūdercukura,
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta,
- 1 ola,
- 150 g miltu,
- 100 g mandeļu miltu,
- 2 ēdamkarotes cidoniju ievārījuma.
Pildījumam:
- 400 ml piena,
- 100 ml Gardener’s saldā ābolu – cidoniju sidra,
- 3 olu dzeltenumi,
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta,
- 2 ēdamkarotes cidoniju ievārījuma,
- 6 ēdamkarotes cukura,
- 4 ēdamkarotes miltu,
- 6 āboli.
Pa
virsu izkārtotajiem āboliem:
- cukurs,
- kanēlis,
- sviests (daudzums pēc paša gaumes).
Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180oC.
Ietaukoto un ar miltiem izkaisīto kūkas formu (aptuveni 22/24 cm lielu) liek
ledusskapī, lai tā būtu auksta.
Sviestu, pūdercukuru, vaniļas ekstraktu
un cidoniju ievārījumu liek bļodā un kārtīgi samaisa. Pievieno olu un mandeļu
miltus, visu apmaisa. Pēc tam mīklai pakāpeniski pievieno miltus, lai veidotos
mīksta mīkla. Mīklu samaisa, līdz veidojas vienmērīga masa.
Gatavo
pildījumu – katliņā ber
miltus, kuriem pievieno vaniļas ekstraktu un cidoniju ievārījumu. Pēc tam liek
klāt olu dzeltenumus un nedaudz no nepieciešamā piena. Sastāvdaļas apmaisa,
līdz milti un cukurs izšķīduši. Pēc tam pievieno atlikušo pienu un sidru.
Sastāvdaļām ļauj sākt burbuļot uz plīts, un vārot apmaisa, līdz masa viegli
sabiezē. Gatavajam pildījumam ļauj atdzist.
Ņem ietaukoto kūkas formu un izklāj pa
tās pamatni un sāniem mīklu. Mīklai pa virsu lej pīrāga pildījumu. Tam pa virsu
izkārto šķēlītēs sagrieztus ābolus, kuriem uzkaisa kanēli, cukuru un vietām
uzliek sviesta pikucīšus.
Ābolu pīrāgu liek cepeškrāsnī un cep
aptuveni stundu, līdz mīklas garoziņa ir zeltaina, bet paši āboli mīksti un
apbrūnējuši.